Zdrowe batoniki owsiane na każdą okazję

Tagi: banany, batony, daktyle, deser, kakao, orzechy, płatki owsiane, Przekąska,

Weź je ze sobą do pracy lub szkoły. Ty i twoje dzieci pokochają je. Polecam!

Zdrowe batoniki owsiane polubią dzieci i dorośli 🙂 Polecam!

W swojej praktyce zawodowej często spotykam się z pytaniem rodziców odnośnie zdrowej przekąski do szkoły. Zdrowe batoniki owsiane można komponować na wiele sposobów. Tworząc urozmaiconą, zdrową i prostą przekąskę. Dodatkowo dużym plusem jest to, że można je przygotować RAZ W TYGODNIU, podzielić na porcje i mieć przygotowaną zdrową przekąskę dla swoich pociech na cały tydzień 🙂

Moim zdaniem rozwiązanie idealne.

Z praktyki wiem, że rodzice i co najważniejsze dzieci bardzo je lubią 😉

 

Składniki na około 10 zdrowych batoników:

  • 1 szklanka (100 g) płatków owsianych górskich (10 łyżek stołowych);
  • 2 miękkie banany (rozgniecione widelcem);
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki płatków migdałowych;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 2 łyżki wiórek kokosowych;
  • 1 łyżka orzechów laskowych;
  • 5 sztuk miękkich daktyli (suszone lub świeże bez pestek);
  • 2 łyżeczki kakao odtłuszczonego w proszku;

Przygotowanie zdrowych batoników:

  1. Posiekać drobno daktyle i orzechy.
  2. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce.
  3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Następnie rozłożyć na niej masę w kształcie kwadratu o grubości 1,5 cm i ugnieść (aby uzyskać zwarty placek).
  4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut do momentu zbrązowienia się produktu.
  5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  6. Następnie powstały placek pokroić na batoniki. Batoniki można przechowywać przez kilka dni w szklanym lub plastikowym pojemniku na żywność.

Smacznego!

Zmieniaj nawyki na zdrowsze 🙂

 

 

Kliknij TUTAJ, aby pobrać przepis DO DRUKU

 

Urszula Włodarczyk – ZnanyLekarz.pl

https://secure.gravatar.com/avatar/1bcd45b5387c82c928ac1a81b0f991e5?s=96&d=mm&r=g

Zapisz się do naszego newslettera aby zawsze być na bieżąco!

FreshMail.pl
 

Newsletter

FreshMail.pl