Dietetyk kliniczny?

Tagi: dietetyk, dietetyka, kwalifikacje, wykształcenie,

Dietetyk kliniczny- kto to taki?

Jestem dietetykiem z pasji i wykształcenia. Dlaczego nazywam się dietetykiem klinicznym?

Niestety na obecną chwilę zawód dietetyka nie jest regulowany prawnie. Można nim więc zostać po wielu kierunkach na różnych uczelniach. Można też się nazwać dietetykiem, trenerem żywieniowym, specjalistą ds. żywienia itp. po kursie, który trwa weekend, tydzień, są też oferty on-line. A zapomniałam… można też przeczytać kilka książek i nazwać się „dietetykiem z pasji”.

Postanowiłam pracować pod nazwą dietetyk kliniczny, aby wyróżnić fakt, że ukończyłam Uniwersytet Medyczny na kierunku dietetyka na poziomie licencjackim i magisterskim. Może dla niektórych nie ma to znaczenia. Dlaczego dla mnie ma? O tym poniżej…

Dlaczego wybrałam Uniwersytet Medyczny?

Moim celem od dawna jest pomoc innym. Zawsze chętnie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem. Pomagam znaleźć specjalistę w innej dziedzinie.

Od zawsze też cenię jakość.

Studia na Uniwersytecie Medyczny bardzo szeroko podchodzą do dietetyki, nie omijając przy tym najważniejszego. Przede wszystkim zdobyłam ogromne podstawy, dzięki takim przedmiotom jak: chemia, biochemia, fizjologia, patofizjologia, anatomia (zajęcia w prosektorium będę do końca życia pamiętać), psychologia i wiele wiele innych. Wiedza wiedzą i co dalej??? Dzięki temu rozumiem jak funkcjonuje organizm. Na czym polega dana jednostka chorobowa. Potrafię zweryfikować wszechobecną wiedzę na tema zdrowego odżywiania.

 

Praktyki po prawie każdym semestrze oraz studia magisterskie opierały się głównie na zajęciach w klinikach w szpitalach tj.:

4 Szpital Wojskowy z Polikliniką we Wrocławiu

Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu

Dzięki temu mogłam wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce oraz nauczyć się kontaktu z pacjentem.

 

 

Nie chce powiedzieć, że po studiach wie się już wszystko. Bo żadne studia tego nie dają. A uczyć należy się przez całe życie. Mam tego świadomość. Dlatego regularnie dokształcam się na szkoleniach i konferencjach, więcej o mojej dodatkowej edukacji znajdziecie TUTAJ.

Również nie można być specjalistom we wszystkim. Jednak mając szeroką i aktualną wiedzę, jesteśmy świadomi kiedy nasze kompetencje się kończą i należy pacjenta skierować do innego specjalisty. To jest bardzo ważne. Często zauważam, że osoby bez kierunkowego wykształcenia  śmiało wygłaszają teorie, które nie są potwierdzone naukowo. Dodatkowo teorie te często są sprzeczne z fizjologią człowieka.

 

Na zakończenie grafika, pokazująca czym się zajmuje i z czym związana jest dietetyka 🙂

Jest to naprawdę bardzo ciekawa dziedzina. Zajmująca się nie tylko odchudzaniem 😉

 

Życzę wszystkim prawidłowych wyborów specjalisty, również w innych dziedzinach 🙂

Urszula Włodarczyk

 

 

 

 

Urszula Włodarczyk – ZnanyLekarz.pl

https://secure.gravatar.com/avatar/1bcd45b5387c82c928ac1a81b0f991e5?s=96&d=mm&r=g

Zapisz się do naszego newslettera aby zawsze być na bieżąco!

FreshMail.pl
 

Newsletter

FreshMail.pl