Carpaccio z buraka

Tagi: burak, carpaccio z buraka, feta, ocet balsamiczny, Przekąska, przystawka, sałatka,

Carpaccio z buraka jest świetną przekąską. Równie dobrze sprawdza się jako przystawka lub sałatka do pracy czy szkoły.

Carpaccio z buraka jest świetną przekąską. Równie dobrze sprawdza się jako przystawka lub sałatka do pracy czy szkoły. Jeśli zamierzasz zrobić sałatkę, to polecam dodać rukoli, jako bazę.

Cudowne połączenie słodyczy buraka ze słonym smakiem fety. Te produkty bardzo dobrze się uzupełniają. Rkola również dobrze do nich pasuje. Kropką nad i jest dobrej jakości ocet balsamiczny (mój jest pamiątką z wakacji 😉 Też lubicie takie pamiątki?

 

carpaccio z buraka

carpaccio z buraka

 

Składniki potrzebne do przyrządzenia 2 porcji carpaccio z buraka:

  • 1 duży lub 2 małe buraki
  • 50 g fety (1/4 opakowania) – Rada! Przy wyborze fety czytaj skład. Wybieraj fetę z mleka owczego i koziego. Nie kupuj sera typu feta, który jest wyprodukowany z mleka krowiego.
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam Aceto Balsamico di Modena złoty – jest słodki i gęsty) można go kupić TUTAJ (cena wysoka, jednak smak i jakość tego octu jest bezcenna. Prawdziwi smakosze na pewno go docenią) Polecam!
  • 1 garść rukoli (opcjonalnie)

Składniki odgrywają tu dużą rolę, dlatego warto zadbać o dobrą ich jakość. Szczególną uwagę zwróć na jakość fety i octu balsamicznego.

Feta często jest podrabiana poprzez dodanie mleka krowiego. Często producenci, aby zmylić konsumentów nazywają swoje produkty „ser typu feta”. Takie produkt nie jest serem feta. Przeważnie jego głównym składnikiem jest mleko krowie.

Prawdziwa feta składa się z mleka owczego i koziego (z czego te drugie stanowi maksymalnie 30% mieszanki mlek). Skład fety jest wyczuwalny w smaku.

Sposób przygotowania:

  • Buraki umyj i dokładnie wyczyść szczotką. Nie obieraj.
  • Oczyszczone i osuszone buraki zawiń w folię aluminiową.
  • Tak przygotowane buraki daj na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz prze 1,5 godziny w 200 stopniach lub 2 godziny w 180 stopniach.
  • Upieczone buraki ostudź. Nie obieraj ze skóry. Pokrój w cienkie plastry i poukładaj je tak aby nachodziły na siebie.
  • Następnie posyp pokruszoną fetą i pokrop octem balsamicznym.

Na Zdrowie!

 

Chcesz jeść takie pyszności będąc na diecie? Zapraszam do skorzystania z moich usług 🙂 Więcej informacji o mnie przeczytasz TUTAJ

 

Urszula Włodarczyk – ZnanyLekarz.pl

https://secure.gravatar.com/avatar/1bcd45b5387c82c928ac1a81b0f991e5?s=96&d=mm&r=g

Zapisz się do naszego newslettera aby zawsze być na bieżąco!

FreshMail.pl
 

Newsletter

FreshMail.pl