Naleśniki gryczane

Tagi: Bez glutenu, kolacja, naleśniki, obiad, śniadanie,

Naleśniki są smaczne i łatwe w wykonaniu. Warto używać różnych rodzajów mąk, aby urozmaicić swoją dietę 🙂 Zamieszczam przepis z użyciem mąki gryczanej. Świetnie smakują w wersji wytrawnej i słodkiej.

Składniki na 6 naleśników:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej
  • 150 ml mleka krowiego 2% tłuszczu lub roślinnego
  • 2 całe jaja

Przepis:

Do kielicha miksera lub miski dodać wszystkie składniki. Następnie wszystko razem dokładnie zmiksować lub wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Smażyć bez użycia tłuszczu* na patelni (z nieprzywierającą powłoką) z obu stron.

Smacznego!

*opcjonalnie przed smażeniem pierwszego naleśnika, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.

 

Wartość odżywcza 1 naleśnika (samego, bez dodatków):

  • Wartość energetyczna: 131 kcal
  • Białko: 5,8 g
  • Tłuszcze: 4,8 g
  • Węglowodany: 17,5 g w tym Błonnik: 2,3 g
  • Źródło: błonnika, wapnia, magnezu; witamin: A, B1, B2, folianów

 

 

Urszula Włodarczyk – ZnanyLekarz.pl

http://1.gravatar.com/avatar/1bcd45b5387c82c928ac1a81b0f991e5?s=96&d=mm&r=g

Zapisz się do naszego newslettera aby zawsze być na bieżąco!

FreshMail.pl
 

Newsletter

FreshMail.pl