Krem z selera

Tagi: obiad, seler, Zupa, Zupa krem,

Przepis na przepyszny Krem z selera! Polubią go nawet osoby nie przepadające za selerem. Warto spróbować 🙂

Składniki na 5 porcji:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 dolna część łodygi pora
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 bulionu warzywnego
  • 0,5 l mleka 2% tłuszczu
  • 100 g sera Cheddar
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

 

Przepis:

Ziemniaki i seler obrać i pokroić w grubą kostkę. Por pokroić w plastry.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać warzywa i dusić ok. 15 min. do zarumienienia się.

Dodać bulion i mleko.

Gotować 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Miksujemy blenderem.

Następnie dodać ser Cheddar starty na tarce z grubymi oczkami.

Wymieszać wszytko razem.

Doprawić mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Smacznego!

 

W porcji 350 g:

  • Wartość energetyczna: 230 kcal
  • Białko: 12,7 g
  • Tłuszcze: 11,4 g
  • Węglowodany: 29,1 g w tym Błonnik: 9,8 g
  • Źródło: wapnia, potasu, witamin: A, B6, B12, folianów

 

Krem z selera przepis do druku

Urszula Włodarczyk – ZnanyLekarz.pl

http://1.gravatar.com/avatar/1bcd45b5387c82c928ac1a81b0f991e5?s=96&d=mm&r=g

Zapisz się do naszego newslettera aby zawsze być na bieżąco!

FreshMail.pl
 

Newsletter

FreshMail.pl