Chrupki chlebek – do przygotowania w domu

Tagi: chia, chlebek, pestki dyni, płatki owsiane, Przekąska, przepis, sezam, siemię lniane, śniadanie, wege,

Chcesz prowadzić zdrową dietę, ale czasami lubisz coś „po chrupać”. Ten przepis jest dla Ciebie! Chrupki chlebek idealny w towarzystwie guacamole, twarożku lub past.

Chrupki chlebek jest idealny jako przekąska. Doskonale sprawdzi się na przyjęciach w towarzystwie past i twarożków.

Składniki na 1/4 blaszki ciasta na chlebek:

  • 100 ml (40g) płatków owsianych górskich
  • 100 ml (50g) mąki żytniej ( u mnie typ 2000)
  • 30 ml (20g) pestek dyni
  • 20 ml (15g) nasion chia
  • 25 ml (15g) ziaren siemienia lnianego
  • 25 ml (15) ziaren białego sezamu
  • 150 ml wody

opcjonalnie można dodać:

  • 15 ml ziaren czarnego sezamu  (do posypania)
  • szczypta soli

miary:

  • łyżeczka do herbaty – 5 ml
  • łyżka stołowa – 15 ml

 

Przepis na domowy chlebek chrupki:

W misce połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Poczekać około 15 minut, aż masa napęcznieje. Nagrzać piekarnik do 170 ֯ C (polecany rodzaj grzania: termoobieg) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać masę i rozsmarować, do uzyskania kształtu kwadrata o grubości 3-5 mm. Opcjonalnie posypać ziarnami czarnego sezamu. Do nagrzanego piekarnika wstawić blaszkę. Po 10 minutach pieczenia, wyjąć blaszkę i ostrym nożem pokroić masę na porcje w kształcie kwadratów lub trójkątów. Następnie kontynuować pieczenie jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie wyjąć blaszkę, połamać ciasto na porcje i przestudzić na kratce. Gotowe chlebki można przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym lub plastikowym pojemniku. Na Zdrowie!  

chrupki chlebek

chrupki chlebek

  Domowy chrupki chlebek przepis do druku   Urszula Włodarczyk – ZnanyLekarz.pl  

Polecam w towarzystwie wszystkich sałatek

Sałatka z arbuzem i fetą

http://1.gravatar.com/avatar/1bcd45b5387c82c928ac1a81b0f991e5?s=96&d=mm&r=g

Zapisz się do naszego newslettera aby zawsze być na bieżąco!

FreshMail.pl
 

Newsletter

FreshMail.pl